code+cms by Mikołaj Bazaczek / m.bazaczek.pl

rozbudowa centrum medycznego
proj. koncepcyjny: 2014
powierzchnia: 3500m²

ZADANIE

Rozbudowa istniejącego centrum medycznego o trzecie skrzydło; optymalne wykorzystanie potencjału działki.

ROZWIĄZANIE

Maksymalna długość i funkcjonalna szerokość rzutu, ograniczonego przepisowymi odległościami od drogi pożarowej. Podcień na końcu pozwala uniknąć wrażenia ciasnoty w narożniku działki, wycofane elewacje parteru dodają bryle dynamiki i lekkości.

Pokoje od południa otrzymały zagłębione balkony, umożliwiające pacjętom wypoczynek na słońcu i ograniczające przegrzewanie wnętrz. Pomieszczenia od północy, wyposażone w duże, dwukomorowe okna, przeznaczone są dla pacjentów leżących, wrażliwych na ostre światło słoneczne.

Bardzo prosta bryła odznacza się ciekawą konstrukcją i dynamizmem proporcji. Brak zbędnych detali gwarantuje prawidłowe wykonawstwo; efekt szlachetności budowany jest za pomocą naturalnego materiału elewacyjnego. Takie podejście do projektu pozwala mieć nadzieję, że zrealizowany obiekt utrzyma siłę wyrazu obecną w projekcie koncepcyjnym.