code+cms by Mikołaj Bazaczek / m.bazaczek.pl

dom jednorodzinny
projekt budowlany: 2007
realizacja: 2011
powierzchnia: 480m²

REALIZACJA KUCHNI
PROJEKT KUCHNI

ZADANIE

Atrakcyjna działka, o lekkim południowym nachyleniu, miała jedną wadę: długą granicę, sąsiadującą od południa z uliczką dojazdową i chaotyczną zabudową jednorodzinną w „polskim stylu dowolnym”. Tymczasem program użytkowy zakładał połączenie części dziennej wraz z ogrodem w słoneczną i intymną strefę wypoczynku, odizolowaną od nieciekawych widoków. Dodatkowym wyzwaniem było ukształtowanie sporej kubatury domu z rozbudowanym piętrem w taki sposób, by nie zdominowała ona ekstensywnie zagospodarowanej okolicy.

REZULTAT

Aby nadać ogrodowi i strefie dziennej intymną atmosferę, dojazd do garażu został zepchnięty na wschodni skraj działki, a opadająca dotychczas powierzchnia terenu – wyrównana do poziomu podwyższonego parteru. W ten sposób samochody chowają się  poza niską roślinnością porastającą krawędź wyniesionego ogrodu, bez konieczności budowy wysokich, zamkniętych ogrodzeń. Z kolei spora kubatura piętra, wycofana i przesłonięta pełnymi balustradami rozległych tarasów, optycznie zmniejsza masę i wysokość horyzontalnej bryły domu. Jedyną formą wyraźnie zaakcentowaną ponad modernistyczną linią parteru jest archetypowa „stodoła” z dwuspadowym dachem, w nieco żartobliwy sposób flirtująca z podmiejską lokalizacją.